Penjagaan Asas Motosikal yang Anda Perlu Tahu - Kratos Motorsports

Penjagaan Asas Motosikal yang Anda Perlu Tahu

 1. Menukar Minyak Hitam

  Bagi memastikan enjin motosikal anda berfungsi dengan baik, anda perlu menukar minyak hitam motosikal selepas menjangkau had perjalanan/kilometer tertentu. Anda boleh menyemak semula jarak perjalanan yang telah ditetapkan dan seberapa kerap anda perlu menukar minyak hitam dalam manual yang telah disediakan. 

  (a) Untuk permulaan, anda boleh cuba menunggang motosikal selama 5-10 minit untuk memanaskan enjin. 

  (b) Kemudian, matikan enjin dan tuangkan pencuci enjin ataupun engine flush (untuk mencuci enjin daripada mendapan yang sukar dialirkan minyak) ketika enjin masih lagi panas. 

  (c) Hidupkan semula enjin selama 10 minit tanpa menunggang motosikal. Kemudian, matikan enjin untuk membiarkannya sejuk kira-kira 20 minit. Sediakan penakung minyak (oil pan) sebelum membuka nat penutup lubang minyak bagi membiarkan minyak mengalir dan keluarkan penapis minyak (oil filter). 

  (d) Tunggu sehingga titisan minyak yang terakhir bagi mengelakkan minyak enjin baharu bercampur dengan minyak enjin lama. Anda juga boleh mengambil inisiatif dengan membalut enjin motosikal menggunakan kerajang aluminium untuk mengelakkan kebocoran. 

  (e) Setelah minyak sudah habis mengalir, masukkan penapis minyak baharu, dan masukkan minyak baharu dengan jenis dan amaun yang telah ditetapkan dalam manual pengguna menggunakan corong. Setelah selesai, tutup palam isi minyak dan hidupkan enjin. Biarkan enjin hidup selama 15 minit dan periksa jika terdapat kebocoran minyak

 2. Mengganti Penapis Udara (Air Filter)

  Penapis udara yang tersumbat dan kotor boleh mempengaruhi prestasi motosikal anda. Mengganti penapis udara tidaklah begitu sukar tetapi boleh mengambil sedikit masa. Ada ketika penapis udara mudah untuk dikendalikan, tetapi anda masih perlu membuka tangki gas dan beberapa bahagian tertentu untuk membolehkan anda mencapai penapis udara tersebut. Apabila anda sudah menemukan kotak udara (air box), bawa ia keluar dan seterusnya gantikan penapis udara. Kemudian, pasang semula semua bahagian yang telah dibuka pada tempat asalnya.

 3. Memeriksa Tekanan Tayar dan Keadaan Bunga tayar

  Untuk memeriksa tekanan tayar motosikal, cari injap tayar dan buka penutupnya. Periksa tekanan udara menggunakan tolok tekanan udara (air pressure gauge) dan bandingkan dengan bacaan tekanan tayar yang sepatutnya (anda boleh menyemak bacaan yang terdapat di tayar motosikal). Kemudian gunakan pemampat udara (air compressor) yang juga terdapat di kebanyakan stesen minyak untuk mengepam udara mengikut kadar yang betul (seperti yang dinyatakan pada tayar motor). Keluarkan sedikit angin sekiranya anda terlebih mengepam udara. Seterusnya, tutup semula injap tayar dengan penutupnya. Untuk memeriksa keadaan bunga tayar pula, perhatikan indikator bunga-haus (tire’s wear indicator-TWI) berbentuk bar yang terletak antara blok bunga. Kondisi bunga tayar anda terletak pada bar tersebut dan sekiranya anda mendapati ianya separas atau sama rata dengan bunga tayar, ini bermakna tayar anda sudah haus dan perlu digantikan dengan tayar baharu.

 4. Menukar Pendingin (Coolant) Motosikal

  Untuk menukar pendingin (coolant) pula, anda bolehlah membuka beberapa bahagian tertentu motosikal untuk memberikan anda akses kepada bolt pengalir coolant dan pastikan anda telah menyediakan pan penakung di bawah enjin. Kemudian, buka bolt tersebut. Bagi memastikan semua bahan mengalir, anda bolehlah membuka penutup radiator. Setelah proses selesai, pasangkan semula bolt pengalir tadi. Seterusnya, isi coolant baharu dalam amaun yang disyorkan (rujuk pada manual pengguna) menggunakan corong. Tutup radiator kembali menggunakan penutupnya dan pastikan semua bahagian motor yang telah dibuka diletakkan ke tempat asal. Kemudian, hidupkan enjin dan panaskannya selama beberapa minit sebelum mematikan pencucuh (ignition). Setelah enjin beransur sejuk, buka semula penutup radiator dan periksa aras coolant. Anda boleh menambah coolant jika perlu untuk memenuhi amaun yang disyorkan.

 5. Pastikan Kebersihan Rantai Motosikal

  Perkara pertama yang anda perlu tahu sebelum membersihkan rantai adalah jenis rantai motosikal yang anda gunakan. Terdapat dua jenis tayar motosikal iaitu rantai jenis biasa dan rantai o-ring. Cara pembersihan rantai o-ring memerlukan lebih perhatian kerana ianya menggunakan material getah bagi menghubungkan mata rantai. Langkah pertama untuk membersihkan rantai adalah dengan meletakkan motosikal dalam posisi menegak. Kemudian naikkan/angkatkan sedikit tayar hadapan dan letakkan transmisi (transmission) pada kadar neutral bagi memudahkan pergerakan rantai motosikal. Bersihkan rantai daripada segala kekotoran menggunakan berus bristle yang lembut. Untuk melincirkan rantai, pusingkan tayar belakang sewaktu anda meletakkan minyak pelincir yang disyorkan ataupun minyak tanah (kerosin), pencuci rantai khas, ataupun campuran air dan sabun (sekiranya rantai tidak terlalu kotor). Setelah selesai, biarkan rantai selama 5 minit. Akhir sekali, sapu atau bersihkan rantai daripada minyak ataupun cairan yang berlebihan menggunakan tuala kertas.
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.