Menghadiri ‘Motorcycle Trackday’ Buat Pertama Kali: Persiapan Penting yang Perlu Anda Lakukan - Kratos Motorsports

Menghadiri ‘Motorcycle Trackday’ Buat Pertama Kali: Persiapan Penting yang Perlu Anda Lakukan

Kami yakin setiap rider pasti pernah mendengar mengenai acara ‘trackday’ motosikal. Namun, sekiranya anda masih baru dalam dunia permotoran, mungkin istilah ini agak janggal buat anda. Jadi, untuk rider yang bercita-cita untuk menghadiri trackday buat pertama kali serta mereka yang ingin tahu dengan lebih lanjut apa itu trackday, artikel ini kami tulis khas buat anda!

Apa Itu Trackday?

Trackday ialah program yang dianjurkan oleh organisasi permotoran tertentu yang dijalankan di trek-trek motosikal terpilih. Selalunya, bikers menyertai trackday bagi mengasah skil penunggangan mereka dan ada juga yang menyertainya kerana minat mendalam terhadap penunggangan di atas trek. Siapa sahaja tak suka memecut dengan full throttle tanpa halangan di atas trek yang dibina khas untuk komuniti riders? Fuhh, syokk betholl!

Mungkin persoalan ini mula berlegar dalam fikiran anda - adakah trackday ini acara perlumbaan? TIDAK SAMA SEKALI. Oleh itu, sekiranya anda tidak mempunyai motosikal yang direka khas untuk perlumbaan serta khuatir sekiranya keselamatan anda terancam, anda boleh menarik nafas lega  kerana ingin kami tekankan sekali lagi, trackday bukan arena untuk mempertandingkan kelajuan masing-masing. Malahan anda boleh timba pelbagai ilmu baru daripada penunggang-penunggang terlatih yang lebih berpengalaman. Antara perkara yang boleh anda pelajari termasuklah:

a.  Ketepatan membelok di selekoh

b. Posisi serta postur badan yang betul ketika menunggang

c. Teknik membrek dengan betul dan selamat

d. Pengaturan masa/teknik menukar gear

Persiapan Menghadiri Trackday

1. Kenalpasti Lokasi Trackday

Cara paling mudah dan pantas untuk anda mengenalpasti lokasi trackday berhampiran dengan kediaman anda adalah dengan meng- ‘Google’ nya. Jika terdapat litar spesifik yang anda ingin pergi, anda boleh terus layari laman web litar tersebut dan anda bolehlah perhatikan sama ada terdapat organisasi yang bakal menganjurkan trackday dalam masa terdekat ataupun tidak.

2. Periksa Kondisi Motosikal

Bergantung kepada panduan yang dikeluarkan oleh penganjur program trackday pilihan anda, anda hendaklah mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan terutamanya syarat-syarat berkenaan keadaan motosikal serta penunggang. Mari kami kongsikan antara perkara lazim yang selalunya perlu anda lakukan sebelum datang ke trek:

 • Lampu Motosikal - Sama ada lampu bahagian hadapan, belakang, mahupun lampu signal kiri dan kanan, anda dikehendaki untuk membalutnya dengan pita pelekat yang legap. Mungkin anda tertanya-tanya ‘kenapa nak kena balut lampu pulak?’ Haaa untuk pengetahuan anda, langkah ini diperkenalkan bagi mengelakkan serpihan-serpihan lampu daripada terpelanting ataupun berserakan di atas trek sekiranya berlaku sebarang kemalangan yang tak diingini. Pita yang disyorkan adalah pita jenis masking tape. Anda juga juga boleh memutuskan sambungan fius lampu motosikal untuk mengelakkan lampu daripada menyala semasa di atas trek. Untuk pengetahuan anda, cahaya lampu ini boleh mengganggu pandangan rider yang lain sewaktu menunggang dan hal ini perlu dielakkan.
 • Aksesori Motosikal - Pastikan anda tanggalkan aksesori yang terdapat pada motosikal (cthnya. pemegang telefon bimbit dsb.) bagi mengelakkan aksesori daripada terjatuh ke atas trek sewaktu program berlangsung. Selain itu, plat lesen anda juga perlu ditanggalkan untuk mengelakkan risiko yang sama daripada berlaku.
 • Coolant - Anda disarankan untuk menggantikan coolant motosikal dengan air kerana coolant bersifat licin dan hal ini akan membahayakan rider-rider di atas trek sekiranya terdapat tumpahan coolant berlaku. Walaubagaimanapun, syarat ini adalah tertakluk kepada organisasi pilihan anda. Sesetengah organisasi tidak memerlukan anda untuk melakukan langkah ini.
 • Tayar Motosikal - Pastikan motosikal anda mempunyai tekanan tayar yang optimum (tekanan tayar hadapan sekitar 36psi, manakala tekanan tayar belakang sekitar 42psi). Anda boleh juga bertanya kepada rider yang lebih berpengalaman ataupun pelatih yang ditugaskan pada hari berkenaan mengenai tekanan tayar terbaik sebelum sesi bermula. Pastikan juga permukaan tayar mempunyai sekurang-kurangnya ½ daripada jumlah keseluruhan bunga tayar.
 • Ekzos Motosikal - Untuk pengetahuan anda, bunyi ekzos yang terlalu kuat juga adalah tidak dibenarkan. Oleh itu, anda perlu bertanyakan kepada penganjur mengenai kiraan desibel maksimum yang perlu anda patuhi sebelum program bermula. Sekiranya bunyi ekzos anda melebihi tahap desibel maksimum yang ditetapkan, anda boleh dapatkan muffler yang bertindak mengurangkan desibel ekzos motor anda. Jangan pandang remeh langkah ini kerana penyertaan anda boleh dibatalkan sekiranya bunyi ekzos motosikal tidak menepati kriteria yang telah ditentukan.
 • Suspension Motosikal - Untuk mutu penunggangan yang lebih unggul, kami sarankan anda untuk melakukan pemeriksaan suspension motor terlebih dahulu untuk memastikan anda dapat menunggang dengan selesa sewaktu trackday berlangsung. Untuk pemeriksaan suspension yang menyeluruh, anda boleh dapatkan khidmat “Suspension Checking and Inspection + Suspension Setup and Tuning” daripada Kratos Motorsports yang didatangkan khas bagi rider yang bercadang menghadiri trackday.
 • Alatan Pelarasan Motosikal - Anda tak perlu membawa satu garaj peralatan asas motosikal anda ke trackday. Cukup dengan membawa tolok tekanan udara, sepana, serta apa-apa yang boleh mengetatkan/melonggarkan komponen motosikal anda. Anda juga disarankan membawa minyak extra bagi memudahkan proses penunggangan terutamanya jika anda bercadang untuk menunggang di litar beberapa kali.
 • Makanan dan Minuman - Litar selalunya terletak agak jauh daripada kawasan perumahan dan kedai-kedai. Oleh itu, adalah lebih baik untuk anda membawa bekalan makanan sendiri. Bawa juga air mineral yang mencukupi kerana anda akan memerlukannya kelak. Percayalah.
 • Kenderaan - “Eh, motosikal kami bukan kenderaan ke?”. Sekiranya anda bercadang untuk menunggang motosikal anda untuk ke trek, mungkin anda terlupa yang anda perlu membawa alatan asas, makanan serta minuman bersama anda. Haaa, jadi bagaimana nak angkut semua sekali di atas motor? Adalah lebih baik sekiranya anda menyewa trak atau apa-apa kenderaan 4x4 yang boleh membawa motor anda ke sana agar kesemua barang-barang keperluan yang lain boleh dibawa bersama. Tetapi sekiranya motor anda boleh menampung barang-barang yang hendak dibawa dan litar berkenaan terletak betul-betul dekat dengan rumah anda, maka anda bolehlah menunggang motosikal anda ke sana.
3. Persediakan Mental dan Diri
 • Riding Gear - Untuk persediaan ini, anda perlu merujuk kepada panduan yang dikeluarkan oleh penganjur trackday kawasan anda kerana peraturannya mungkin berbeza bergantung kepada organisasi yang anda pilih. Namun kebanyakan organisasi memerlukan anda memakai pakaian kulit (full leather suit) yang dilengkapi back protector. Jangan lupa juga untuk bawa helmet, but serta sarung tangan untuk membawa motosikal.
 • Rehat yang Mencukupi - Walau anda begitu teruja untuk menghadiri trackday pertama anda, anda masih perlu mendapatkan tidur serta rehat yang mencukupi. Hal ini akan membantu anda untuk bangun dengan bersemangat pada keesokan harinya. Mental anda juga akan merasa segar dan ini akan membantu anda untuk lebih fokus di atas trek.
Sekian sahaja tips daripada kami. Enjoy your ride!
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.