Cara-Cara Memilih Topi Keledar yang Betul - Kratos Motorsports

Cara-Cara Memilih Topi Keledar yang Betul

1. Kenalpasti Jenis Helmet yang Diinginkan

Terdapat pelbagai jenis helmet yang dijual di pasaran. Oleh itu, tugas anda adalah untuk memilih jenis helmet yang terbaik untuk penunggangan anda. Antara jenis topi keledar yang terdapat di pasaran termasuklah topi keledar jenis:
(a) Muka Penuh (full face) - Datang dalam dua kategori iaitu sport dan touring, helmet muka penuh memberikan perlindungan menyeluruh kepada penunggang serta menjadi pilihan utama pelumba dan penunggang motosikal berkuasa tinggi.
(b) Muka Terbuka (open face) - Helmet muka terbuka memberi perlindungan hampir menyeluruh kecuali sebahagian muka yang terdedah. Walaubagaimanapun, kebanyakan helmet jenis muka terbuka di Malaysia dilengkapi dengan visor untuk perlindungan separa maksimum sekiranya berlaku kemalangan kecil.

(c) Muka Separuh (half-helmet) - Selalunya dijual dengan harga murah dan masih menjadi pilihan segelintir penunggang kerana mudah dipakai dan ringan. Namun begitu, tahap perlindungan yang diberi adalah sangat minimal dan adakalanya boleh membahayakan penunggang sekiranya helmet terlalu longgar ataupun tali helmet tidak diikat dengan ketat.
(d) Modular (flip-up) - Helmet jenis ini menggabungkan kedua-dua ciri helmet muka penuh dan helmet muka terbuka di mana penunggang boleh menggerakkan pelindung dagu di hadapan mengikut keselesaan. Namun, perlu diingatkan bahawa helmet jenis ini lebih berat daripada helmet-helmet yang lain dan lebih mahal kerana fungsinya yang menawarkan fleksibiliti kepada penunggang.

Pilihan anda selalunya akan bergantung kepada jenis motosikal yang anda tunggang dan tujuan anda menunggang. Jadi, buatlah pilihan yang bijak!

2. Ketahui Material Helmet

Faktor lain yang anda perlu ambil kira ialah material helmet. Helmet biasa selalunya diperbuat daripada komposit gentian kaca (glass-fiber composites) manakala helmet yang lebih mahal biasanya diperbuat daripada komposit karbon (carbon composites) dan Kevlar. Bahagian dalam helmet-helmet yang berkenaan dilengkapi dengan kusyen serta jaring udara yang boleh menyerap peluh. Elakkan daripada membeli helmet yang diperbuat daripada plastik kerana daya ketahanannya yang rendah dan mudah retak apabila terjatuh.

3. Pilih Visor yang Sesuai

Pastikan anda memilih visor yang betul sebelum membuat pembelian. Terdapat dua jenis visor yang anda perlu ketahui - visor jelas (clear) dan visor berwarna (tinted). Visor jelas (clear) selalunya dipakai sewaktu malam untuk membantu penunggang melihat dalam keadaan gelap manakala visor yang berwarna gelap (dark tinted) digunakan pada waktu siang. Anda dinasihatkan untuk memastikan visor yang dipilih berupaya menapis pancaran UV dan sekiranya perlu, anda bolehlah membeli visor spare untuk kegunaan tertentu mengikut keadaan.

4. Ketahui Bentuk dan Saiz Kepala Anda

Penting bagi anda untuk mengetahui saiz kepala sebelum memilih helmet untuk mendapatkan keselesaan yang maksima. Lilitkan pita pengukur di sekeliling kepala anda, kira-kira 1 inci daripada atas kening. Rekodkan ukuran dan bandingkannya dengan carta saiz helmet yang telah disediakan. Pastikan saiz helmet yang dipilih adalah yang paling hampir dengan ukurlilit kepala anda.

5. Cuba Pakai Helmet Buat Seketika

Akhir sekali, anda bolehlah cuba memakai helmet pilihan hati selama beberapa minit untuk menilai tahap keselesaan anda ketika memakainya. Sarungkan helmet daripada belakang kepala dan nilai sendiri sama ada lapik dalam helmet muat dengan kepala anda dan adakah pad dagu dan pad atas helmet memberi tekanan yang sewajarnya pada pipi, atas kepala dan sekeliling muka anda. Ketatkan strap dagu dan cuba pusing helmet dari hadapan ke kebelakang dan dari atas ke bawah. Sekiranya helmet anda kekal ditempatnya dan anda berasa selesa memakainya dalam tempoh masa yang tertentu, tahniah diucapkan kerana anda telah menjumpai helmet yang paling sesuai untuk penunggangan anda!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.