BELI SELUAR JEANS DAPAT TALI PINGGANG FREE TAPI HANYA 3 LUBANG SAHAJA BOLEH GUNA - INI BUKAN CERITA FESYEN TAPI CERITA SUSPENSION, PERCAYALAH... - Kratos Motorsports

BELI SELUAR JEANS DAPAT TALI PINGGANG FREE TAPI HANYA 3 LUBANG SAHAJA BOLEH GUNA - INI BUKAN CERITA FESYEN TAPI CERITA SUSPENSION, PERCAYALAH...

Salam Bikers, so dalam cerita kali ini saya beli seluar jeans dapat sekali tali pinggang 5 lubang. Lubang no #1 habis ketat (tak boleh nafas punya ketat nih!), lubang no #5 habis longgar (lubang paling hujung ni) kalau disemat pun tiada apa gunanya seluar tetap terlondeh. Lubang no #2 dapat 25% ketat, Lubang #3 dapat 50% ketat dan Lubang #4 dapat 75% ketat. So yang dari 5 lubang itu hanya 3 yang boleh diguna. Salesman ada offer talipinggang yang cantik sedikit lubang 30 tapi kena bayar lebih. Takpalah kita amek yang free ni setkan lubang tengah asal tak londeh seluar sudahlah. Lain masa kita tebuk lubang baru kalu perlu (macam merepek jer kan tapi follow lah cerita ni ...endingnya ada sedikit mutiara ilmu)

Tuning Suspension


When we purchse our dream bike we tend not to have any choice on what is given at the showroom. We get plain standard specification for the exhaust, engine and suspension. Exhaust have to follow noise and emmission guidelines but easy to mod anyway nothing can stop heads from turning if you have the right sound! Stock engine although 'plain vannila' is 99% of the time way powerful than what we can logically control (when was the last time you heared somebody say they could open 100% throttle for an inline four 600cc stock engine? Yup very rare). Finally suspension..well stock suspension is meant to get you from showroom to your home in one piece...thats all. Touring, trackdays, riding two up and installing boxes are all additional loads that the standard suspension does not cater for.

Frustrated Biker

Few days later I have a chance to use my new jeans. Close friend buat small fuction in his house memang kena dengan jeans baru ni. So masalahnya sekarang saya baru lepas makan di rumah member ni, kenduri kecil-kecilan sahaja, tapi makan sedap bro. Memang ikhlas dia buat menu dan saya pon sama level ikhlas menjamu selera. Dah makan perut kenyang nak duduk sembang-sembang di verendah. Duduk bersila bro so nak bagi selesa saya pikir nak bagi loose sikit talipinggang, here is where my problem starts.... jeans selesa but tali pinggang ada 3 pilihan lubang sahaja. Sekarang dah 50% next lubang pada tali pinggang is 75% but that's too loose duduk nanti blakang sure nampak spendar. Nak buat macamne ni?


Back to my our dream bike, the handling seems a little off... no real confidence... and no real comfort. The online forums are full of advice on doing this way and that way and after trying it all, the feeling is getting worse. I cant even ride my bike properly with my friends now. I'm thinking maybe i should get the bike properly tuned by a suspension tuner to set the SAG and everything. As a suspension tuner myself I find it difficult to tell the rider that although his suspension has adjustability but the choices are 0%, 25%, 50%, 75% and 100% (these percentage numbers correspond to clicks on the suspension adjusters). And we already know 0% and 100% is practically not used at all. So how do I tune a bike with only three settings available? 

 
So balik pada majlis makan tadi, kawan dah nampak saya serba tak kena trying my best to adjust my jeans. Dia bagi pinjam tali pinggang 10 lubang. Hah! rupanya bila saya sematkan ke lubang #6 boleh duduk bersila dengan selesa (spenda pun tak nampak). Lega rasanya. Sembang punya sembang dah pukul satu pagi time to balik. Tapi biasalah mana nk balik rumah terus... singgah kedai mamak favorite pekena teh tarik dulu. Tengah minum ada pulak salesman datang ke meja kami, menjaja barangan kulit katanya. First reaction tak payah lah tapi bila teringat pakai tali pinggang pinjam saya pon terus tanya "Tali pinggang ada ka?" "Ada bos, mau lubang 10, lubang 20 atau lubnag 30 punya?" Saya pun terlintas alang-alang beli biar menang memakai. Fikir long term ni nanti berat naik ke berat turun ke, ada makan kan terlebih ke diet ke satu tali pinggnag yang banyak lubang ni settle semuanya.... last skali ayat kuar "Tengok tali pinggang 30 lubang Bhai...." 


In terms of suspension the number of clicks will directly result on how fine the tuning that can be achieved. For example 10 clicks or less is actually difficult to tune unless by luck your setting matches with one of the click setting (rare for this to happen). The tuner has a better chance of tuning with a 20 clicks system (usually avaiable in piston kits or valve upgrade kits) and of course the 30 clicks suspension in full cartridge systems is where suspension tuning works best giving the full range of the suspension allow the tuner to accurately set the suspension to improve handling to match to the riding style and road condition.

Tunability is not magic ....it comes from the shim stack (ie how many shims is in the stack and the quality of the valves). Yes the cost is different. More shims gives more clicks and generally has a higher cost but much much better and more accurate tuning, the final improvement in handling is PRICELESSS.

  Jadi niat dalam artikel ini adalah untuk memberikan perbandingan kemampuan adjustabiliti yang terdapat pada sistem suspension bawah 10 klik yang biasanya terdapat pada suspension stock , lingungan 20 klik pada piston kit dan juga 30 klik pada full cartridge system. Bagi yang terfikir untuk upgrade sekurang kurangnya tahu halatuju untuk upgrade bersesuaian dengan kemampuan serta prestasi yang diinginkan.

 

 

Bagi mereka yang sudah mempunyai suspension 30 klik tapi belum dapat rasa kepuasan handling sebenar mungkin sekarang akan mula mencari pakar yang boleh betul-betul tuningkan suspension 30 klik ini dari pemikirkan untuk menukar dari satu jenama lain. Bagi yang nak pilih tali pinggang pula pilihlah yang banyak lubang ye! Semoga info ini ada sedikit sebanyak memberikan manafaat kepada kita semua.

Large belt with many holes

 If you like this article or want more info please let us know via whatsapp 018-2199365 to send any comments direct to me. ATGATT from Joe Kratos. Ride Safe.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.