10 Peralatan Asas Yang Wajib Dimiliki Bikers - Kratos Motorsports

10 Peralatan Asas Yang Wajib Dimiliki Bikers

Hanya kerana motosikal anda baru sahaja keluar dari kedai ataupun tidak pernah mengalami kerosakan sepanjang anda menunggangnya, tidak bererti anda patut bersikap culas terhadap kebarangkalian berlakunya kerosakan pada masa yang tak disangka-sangka. Oleh itu, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai peralatan asas yang wajib dimiliki oleh seorang rider untuk memudahkan proses membaik pulih motosikal sekiranya berlaku sebarang kerosakan minor:

  1. Set sepanar

Peralatan pertama dalam senarai kami, adalah tak lain dan tak bukan - sepanar. Dan amatlah disyorkan untuk anda mendapatkan set sepanar yang terdiri daripada variasi saiz dan fungsi untuk digunakan mengikut kesesuaian keadaan. Sepanar C yang mempunyai hujung terbuka misalnya, boleh digunakan untuk mengetatkan nat, manakala sepanar jenis ring digunakan untuk mengendalikan skru yang lebih ketat seperti skru tayar dan skru enjin. Sepanar common ring pula adalah gabungan kedua-dua jenis sepanar C dan ring, dan jenis ini adalah yang paling banyak ditemukan di pasaran. Oleh itu, sebagai permulaan, anda bolehlah meneliti saiz skru dan nat pada motosikal anda untuk memudahkan pemilihan mata sepanar yang bersesuaian sebelum pembelian. 

  1. Sepanar ratchet

Sepanar jenis ini boleh dikatakan sebagai ‘upgrade’ kepada sepanar biasa yang terdapat di pasaran. Sepanar ratchet ini berfungsi untuk mengetatkan dan melonggarkan bolt, skru dan nat, sama seperti sepanar standard yang kami telah ulas di atas. TETAPI ianya mampu mencapai tempat-tempat sempit yang mempunyai sudut putaran yang kecil yang mampu mengehadkan pusingan sepanar. Bukan itu saja, dengan sepanar ratchet, anda tidak lagi perlu mengangkat dan membetulkan kedudukan sepanar setiap kali selesai satu pusingan. Jimat masa, jimat tenaga!

  1. Sepanar torque

Peralatan asas anda takkan lengkap tanpa sepanar torque yang sangat berguna dalam kerja-kerja membaik pulih motosikal. Setiap nat yang terdapat pada motor anda memang direka untuk diketatkan menggunakan torque tertentu. Kesalahan yang sering dilakukan rider adalah apabila mereka terlebih mengetatkan nat atau tidak mengetatkannya dengan kemas lalu terjadinya kelonggaran pada nat. Jadi, jangan lupa dapatkan sepanar torque ini untuk membantu anda mengetatkan nat motosikal dengan lebih efisien. 

  1. Pemutar Skru

Antara peralatan asas yang paling penting ialah pemutar skru. Untuk tujuan membaik pulih motosikal, jenis-jenis pemutar skru yang anda perlu ada termasuklah pemutar skru philips, pemutar skru rata, serta pemutar skru hex. Untuk menjimatkan ruang simpanan peralatan asas motosikal, anda boleh juga mendapatkan pemutar skru yang didatangkan dengan ketiga-tiga jenis mata untuk memudahkan anda menukar kepala pemutar skru dengan segera semasa kerja membaik pulih.

  1. Playar

Selain itu, playar juga merupakan salah satu peralatan asas motosikal yang anda wajib ada. Anda bolehlah mendapatkan playar gabung dan playar muncung tirus sebagai permulaan. Sekiranya aktiviti membaik pulih motosikal anda ada melibatkan kerja-kerja elektronik, anda disarankan untuk mencari playar yang sesuai untuk kerja pendawaian. 

  1. Tukul

Anda tidak perlukan tukul bersaiz besar untuk melengkapkan peralatan asas motosikal anda. Cukuplah dengan tukul bersaiz sederhana dan ringan yang boleh berfungsi dengan baik. Seperti mesin-mesian lain, motosikal juga mempunyai bahagian-bahagian tertentu yang boleh menjadi terlalu ketat akibat penggunaan yang kerap dan terutamanya jika bahagian tersebut tidak pernah dibuka sebelumnya. Inilah waktunya anda menggunakan penukul untuk mengetuk bahagian-bahagian tersebut sebelum melonggarkannya. 

  1. Pemacu Impak

Pemacu impak atau dikenali sebagai ‘airgun’ juga patut anda masukkan dalam senarai. Alat ini akan membantu anda sekiranya nat atau skru terlalu ketat dan anda tidak terdaya untuk menanggalkannya menggunakan sepanar, ataupun apabila anda risau sekiranya daya pusingan yang terlalu banyak dan kasar boleh merosakkan permukaan bahagian-bahagian tertentu yang dikendalikan. Dengan menggunakan pemacu impak ini, anda boleh melonggarkan nat dan skru ketat dengan mudah tanpa rasa khuatir.

  1. Stand Motosikal

Sebagai seorang ‘mekanik’ persendirian yang berjaya, stand motosikal merupakan alat yang signifikan untuk memastikan motosikal kekal berada dalam posisi yang tegak dan sama sepanjang kerja-kerja membaik pulih dijalankan. Hal ini akan memudahkan anda untuk mengenalpasti kerosakan pada kesemua sisi motosikal (kanan dan kiri, depan dan belakang) tanpa perlu merubah posisi motosikal atau menahannya dengan tangan untuk mencapai bahagian-bahagian tertentu.

  1. Tolok tekanan tayar

Salah satu aspek yang perlu diambil perhatian sebelum menunggang ialah tekanan tayar. Dengan tolok tekanan tayar ini, anda tidak lagi perlu menguji tekanan tayar secara manual. Tolok ini akan memberikan anda bacaan tekanan tayar yang tepat sebagai panduan. 

  1. Set riveting/pemutus rantai

Akhir sekali, set rivet atau pemutus rantai ini adalah satu keperluan apabila terdapat kerosakan pada rantai motosikal anda. Pemutus rantai ini berfungsi memutuskan serta memendekkan rantai kepada suatu ukuran yang baru mengikut keperluan. Alat ini juga digunakan untuk menyambung suatu rantai kepada rantai yang lain mengikut kesesuaian. 


Selamat bertukang!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.